My Salinger Year (2020)

My Salinger Year (2020) este povestea lui Joanna, o tanara absolventa care accepta slujba de dactilografa si secretara pentru agentul literar al celebrului scriitor, J.D. Salinger. Joanna viseaza sa devina si ea o scriitoare cunoscuta si decide pentru asta sa mai iasa putin din zona de confort. Pentru asta, paraseste viata promitatoare din Berkeley si decide sa plece in cautare de inspiratie.

A dat dovada de curaj deoarece si-a parasit si actualul iubit fara ezitare. O viata boema care contrasteaza cu frumoasa educatie universitara primita. Excelenta Margaret Qualley, interpreta acestei tinere scriitoare care intra plina de optimism intr-un cerc literar new-yorkez al anilor ’90 este pur si simplu minunata.

La scurt timp isi face un nou iubit pe nume Don cu care se muta impreuna intr-un apartament. Margaret nu considera ca ii sunt de ajutor computerele astfel incat o pune pe Joanna sa scrie literele folosind o masina de scris antica. Responsabilitatile tinerei dactilografe includ raspunsul la un numar mare de mesaje de la fanii lui J.D. Sallinger. Perioada in care a stat la agentie coincide cu publicarea nuvelei Hapworth, 16, 1924.

Nostalgic, incantator si inspirat din viata si romanul veritabilei Joanna Rakoff, My Salinger Year, lung-metrajul canadianului Philipe Falardeau, a deschis anul acesta festivaul de la Berlin. Sigourney Weaver interpreteaza rolul unei agente literare pe nume Margaret. Pe peretii din agentia sa stau agatate nume precum Fitzgerald, Agatha Christie si J.D. Salinger, figura mistica, portretul sau ocupand peretele asemeni unei icoane religioase.

Joanna va incerca sa isi gaseasca un loc in cadrul acestei agentii devenind secretara si dactilografa lui Margaret.

My Salinger Year vorbeste despre emancipare, despre vise, despre literatura evident, este asemeni unei scrisori de dragoste special dedicata fanilor literaturii lui J.D.Salinger si vorbeste in egala masura despre modernitate. Progresia duo-ului Sigourney Weaver si Margaret Qualley este de o armonie evidenta. Cercul literar al anilor ’90 este degustat asemeni unei madeleine.

Lasă un răspuns